Hoe werkt het?

Met een mailinglijst van E-compass is het mogelijk om via één e-mailadres een bericht te sturen naar een groep mensen met dezelfde interesse om zo meningen, adviezen en ideeën met elkaar uit te wisselen.

Voor wie
Iedereen kan een eigen E-compass mailinglijst beginnen. De dienstverlening van E-compass is niet beperkt tot bepaalde categorieën, zoals onderwijs, overheid, bedrijven of particulieren.

Hoe werkt het?

Abonnees
Iedereen kan zich abonneren op een of meerdere mailinglijsten. Wanneer je abonnee bent, ontvang je alle berichten van de mailinglijsten waarop je geabonneerd bent. Vaak kun je ook berichten sturen naar de mailinglijst. Deze berichten worden dan gestuurd naar de andere abonnees of naar de lijstbeheerders.
Niet elke lijst is openbaar. Een lijstbeheerder kan ervoor kiezen de mailinglijst besloten te maken. Wil je lid worden van zo’n lijst, dan moet je persoonlijk worden uitgenodigd door een lijstbeheerder of afweten van het bestaan van de lijst.

Lijstbeheerders
Een lijstbeheerder beheert 1 of meerdere mailinglijsten en kan hiervoor instellingen instellen zodat de mailinglijst werkt zoals het gewenst is. Zo kan de lijstbeheerder instellen wie er berichten naar de lijst mag sturen en wie de berichten mogen ontvangen.
De lijstbeheerder zorgt ervoor dat de discussie op de mailinglijst goed verloopt en dat de nodige informatiedocumenten over de lijst beschikbaar zijn. Deze persoon kan, afhankelijk van de instellingen van de lijst, aangeven wie geabonneerd zijn en berichten beoordelen alvorens ze naar de hele lijst gestuurd worden.

Klik hier voor de beheerpanel voor lijstbeheerders

Archieven
Of het archief met e-mailberichten van een mailinglijst openbaar is, wordt ook gekozen door de lijstbeheerder.
Voor elke mailinglijst kan online een archief bijgehouden worden. Dit archief kun je raadplegen via deze website. De lijstbeheerder kiest bij het aanvragen van de lijst of hij een archief wil bijhouden voor de mailinglijst, en of dit archief openbaar wordt, of alleen voor de abonnees van de mailinglijst beschikbaar is.

Software
E-compass mailinglijsten gebruikt voor haar mailinglijsten de Listserv software van L-Soft.